Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek RUSTICA
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 3 laski selera naciowego
- 6 szklanek bulionu
- 1 puszka pomidorów NOTRE JARDIN
- 100 g fasoli Piękny Jaś NOTRE JARDIN
- 100 g szpinaku
- 1 łyżka ziół prowansalskich RUSTICA
- Sól RUSTICA
- Pieprz RUSTICA
- 400 g mielonej wołowiny
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnki
- 1 łyżka ziół prowansalskich RUSTICA
- 1 jajko POLSKA KURKA
- 1/2 szklanki sera Grana padano LES CROISES
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- Ser Grana padano LES CROISES
- Natka pietruszki
Sposób przygotowania:
- Dzień wcześniej namoczyć fasolę. Następnie wypłukać fasolę i gotować do miękkości (około godziny )
- Wszystkie składniki na klopsiki wymieszać razem i uformować pulpeciki wielkości dużego orzecha włoskiego. Piec w temperaturze 200 stopni około 15-20 minut.
- W dużym garnku rozgrzać oliwę. Na rozgrzaną oliwę wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażać kilka minut następnie dodać pokrojone w kostkę marchewkę i seler naciowy. Smażyć kilka minut, a następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć pół minuty. Dodać bulion, pomidory w puszce, ugotowaną fasolę i przyprawy. Zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować około 10 minut.
- Po tym czasie dodać szpinak i upieczone klopsiki, gotować jeszcze kilka minut.
- Podawać z serem Grana padano i natką pietruszki.