Ziemniaki zapiekane z boczkiem i serem gorgonzola

Składniki:
  • 1 200 g ziemniaków
  • 1 łyżka oliwy z oliwek RUSTICA
  • 2 średnie cebule
  • 200 g plastrów boczku TRADILEGE
  • 200 g śmietanki 30%
  • 200 ml bulionu drobiowego
  • 100 g sera gorgonzola LES CROISES
  • 50 g sera Grana Padano LES CROISES
  • świeży tymianek
Sposób przygotowania:
  1. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Ziemniaki obrać i pokroić w plastry. Cebule pokroić w ósemki. Boczek pokroić na mniejsze kawałki. Naczynie żaroodporne posmarować oliwą z oliwek. Wymieszać razem ziemniaki, cebulę i boczek i umieścić w naczyniu żaroodpornym. Śmietankę wymieszać z bulionem i zalać ziemniaki. Wierzch posypać listkami tymianku.
  2. Piec ok 1-1,5 godziny, do momentu aż ziemniaki będą miękkie Na ostatnie 10 minut pieczenia na danie ułożyć kawałki sera gorgonzola i posypać serem Grana Padano.
  3. Podawać z porcją sałatki.
Polecamy
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Odrzucam wszystkie Akceptuję wszystkie
Ustawienia ciastek
Dostosuj ustawienia
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane do prawidłowego działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Facebook. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Używamy plików cookie Google Analytics. Te pliki cookie będą przechowywane w przeglądarce tylko za państwa uprzednią zgodą.
Reklamowe pliki cookies służą m.in. do analizowania efektywności działań reklamowych i śledzenia konwersji.
Pliki odpowiedzialne za funkcjonowanie witryny, np.: zapamiętujące opcje wybrane przez użytkownika.
Zapisz ustawienia Akceptuj wszystkie
Ustawienia ciastek