- 4
- 50 minut
Składniki:
- 2 szklanki kaszy gryczanej jasnej COMPTOIR DU GRAIN
- 3 duże buraczki
- 150 g szpinaku
- 1 por (tylko biała część)
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu RUSTICA
- 3 łyżki oliwy z oliwek RUSTICA
- 2 łyżki octu balsamicznego RUSTICA
- 4 garście rukoli
- ½ pęczka natki pietruszki
- 1 łyżka syropu klonowego TABLES DU MONDE
Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Buraki umyć, obrać i pokroić w dużą kostkę. Buraczki posolić, posypać rozmarynem, polać 1 łyżką oliwy z oliwek i 1 łyżką octu balsamicznego. Dokładnie wymieszać. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec około 40 minut.
- Kaszę wypłukać dokładnie na sicie. 2 szklanki kaszy ugotować w 3,5 szklankach wody. Podczas gotowania nie odkrywać pokrywy i nie mieszać. Kiedy większość wody z kaszy wyparuje wyłączyć ogień i zostawić kaszę pod przykryciem, żeby doszła i wchłonęła resztę wody.
- Pozostałą oliwę rozgrzać na patelni. Dodać plasterki pora. Smażyć kilka minut na średnim ogniu, następnie dodać plasterki czosnki i smażyć kolejną minutę. Dodać szpinak. Przyprawić solą i pieprzem. Kiedy szpinak straci swoją objętość dodać ugotowaną wcześniej kaszę. Doprawić octem balsamicznym i syropem klonowym. Na koniec dodać upieczone wcześniej buraczki.
- Potrawę przełożyć do miski. Udekorować natką pietruszki i rukolą.