Składniki:
- 500 g truskawek
- 500 g rabarbaru
- 10 daktyli TABLIER BLANC
- 50 g cukru trzcinowego TEVA
- 2/3 szklanki płatków owsianych
- 2/3 szklanki mąki migdałowej
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego TEVA
- 2 szczypty soli
- 1/4 łyżeczki cynamonu RUSTICA
- 1/2 szklanki zimnego masła LES CROISES
- lody śmietankowe ESKISS
Sposób przygotowania:
- Truskawki i rabarbar pokroić na mniejsze kawałki. Na patelnię przełożyć rabarbar, oraz cukier trzcinowy. Smażyć kilka minut, aż cukier się rozpuści a rabarbar stanie się miękki. Pod koniec smażenia dodać posiekane daktyle.
- Do naczynia żaroodpornego przełożyć rabarbar z daktylami. Dołożyć truskawki.
- Przygotować kruszonkę: płatki owsiane, mąkę migdałową, cukier trzcinowy, sól, oraz cynamon wymieszać razem. Dodać posiekane masło i wyrobić dłońmi.
- Kruszonką przykryć rabarbar z truskawkami
- Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
- Podawać z lodami śmietankowymi.