Składniki:
- 8 średnich papryk
- oliwa z oliwek RUSTICA
- 1 duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- 400 g wołowiny
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich RUSTICA
- 1 puszka pomidorów NOTRE JARDIN
- 1 szklanka passaty pomidorowej
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego RUSTICA
- 1 pęczek natki pietruszki
- 150 g ryżu basmati długoziarnistego COMPTOIR DU GRAIN
- 6 daktyli TABLIER BLANC
- garść orzeszków pinii TABLIER BLANC
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
- Odciąć górną część z papryk na pokrywki. Usunąć gniazda nasienne.
- Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Usmażyć na niej drobno posiekaną cebulę. Następnie dodać mięso rozdrobnić widelcem i od razu dodać czosnek, zioła prowansalskie, pomidory, passatę oraz koncentrat. Wszystko dokładnie wymieszać i podgrzać. Przyprawić obficie solą i pieprzem. Zdjąć z patelni i zostawić na chwilę do przestudzenia.
- Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
- Do mięsa wmieszać surowy ryż, posiekane daktyle, orzeszki pini, oraz drobno posiekaną natkę pietruszki. Skropić oliwą i dokładnie wymieszać.
- Farsz nałożyć do papryk i przykryć. Ułożyć na formie do pieczenia. Piec około 70 minut.