Papryka faszerowana ryżem i wołowiną

Składniki:
  • 8 średnich papryk
  • oliwa z oliwek RUSTICA
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 400 g wołowiny
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich RUSTICA
  • 1 puszka pomidorów NOTRE JARDIN
  • 1 szklanka passaty pomidorowej
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego RUSTICA
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 150 g ryżu basmati długoziarnistego COMPTOIR DU GRAIN
  • 6 daktyli TABLIER BLANC
  • garść orzeszków pinii TABLIER BLANC
  • sól
  • pieprz
Sposób przygotowania:
  1. Odciąć górną część z papryk na pokrywki. Usunąć gniazda nasienne.
  2. Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Usmażyć na niej drobno posiekaną cebulę. Następnie dodać mięso rozdrobnić widelcem i od razu dodać czosnek, zioła prowansalskie, pomidory,  passatę oraz koncentrat. Wszystko dokładnie wymieszać i podgrzać. Przyprawić obficie solą i pieprzem.  Zdjąć z patelni i zostawić na chwilę do przestudzenia.
  3. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
  4. Do mięsa wmieszać surowy ryż, posiekane daktyle, orzeszki pini, oraz drobno posiekaną natkę pietruszki. Skropić oliwą  i dokładnie wymieszać.
  5. Farsz nałożyć do papryk i przykryć. Ułożyć na formie do pieczenia. Piec około 70 minut.
Polecamy
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Odrzucam wszystkie Akceptuję wszystkie
Ustawienia ciastek
Dostosuj ustawienia
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane do prawidłowego działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Facebook. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Używamy plików cookie Google Analytics. Te pliki cookie będą przechowywane w przeglądarce tylko za państwa uprzednią zgodą.
Reklamowe pliki cookies służą m.in. do analizowania efektywności działań reklamowych i śledzenia konwersji.
Pliki odpowiedzialne za funkcjonowanie witryny, np.: zapamiętujące opcje wybrane przez użytkownika.
Zapisz ustawienia Akceptuj wszystkie
Ustawienia ciastek