Składniki:
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej COMPTOIR DU GRAIN
- 2 szklanki napoju migdałowego NAT&VIE
- 1/4 łyżeczki cukru trzcinowego TEVA
- 2 szczypty cynamonu RUSTICA
- 2 szczypty soli RUSTICA
- 3 gruszki
- około 2 łyżek miodu NID D'ABEILLE
- laska wanilii
- garść orzechów laskowych TABLIER BLANC
Sposób przygotowania:
- Kaszę jaglaną dokładnie wypłukać na sicie a następnie przelać wrzątkiem.
- Przełożyć do rondelka, zalać napojem migdałowym, dodać cukier, cynamon i sól.
- Zagotować, a następnie gotować pod przykryciem na małym ogniu ok 10-15 minut.
- Zdjąć z ognia i trzymać pod przykryciem jeszcze około 5 minut, żeby kasza napęczniała.
- Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Gruszki przekroić na pół, łyżką wybrać gniazda nasienne.
- Gruszki ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
- Porcję miodu wymieszać z ziarenkami wanilii.
- Miodem polać gruszki, posypać posiekanymi orzechami i piec około 15 minut.
- Porcję owsianki wyłożyć na talerz, dodać pieczone gruszki oraz orzechy, posypać cynamonem.