Składniki:
- 2 ciasta francuskie bezglutenowe CHAQUE JOUR SANS GLUTEN
- 1/3 szklanki orzechów pekan TABLIER BLANC
- 3 łyżki masła LES CROISES
- 1/3 szklanki cukru trzcinowego TEVA
- 1 łyżka cynamonu RUSTICA
- 1/4 łyżeczki soli RUSTICA
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżka mleka
Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
- Orzechy pekan uprażyć na suchej patelni. Przestudzić i posiekać.
- Ciasto francuskie rozwinąć. Cukier trzcinowy wymieszać z cynamonem i solą. Ciasto posmarować roztopionym masłem i posypać mieszanką cukru i cynamonu. Zwinąć w rulon, zwijając od dłuższego boku. Rulon pokroić na plasterki i ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając odstępy między ciastkami. Postąpić tak samo z drugim arkuszem ciasta francuskiego. Piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
- Wyjąć z piekarnika i przestudzić. Przygotować lukier: Cukier puder wymieszać z mlekiem do uzyskania gładkiego lukru. Ciastka cynamonowe polać lukrem i posypać posiekanymi orzechami pekan.