- 4
- 30 minut
Składniki:
- 100g kaszy jaglanej COMPTOIR DU GRAIN
- sok i skórka z 1 limonki
- 2 łyżki oliwy z oliwek RUSTICA
- 1 pęczek świeżej kolendry
- 1 puszka fasoli czerwonej NOTRE JARDIN
- 1 puszka kukurydzy NOTRE JARDIN
- 2 pomidory malinowe
- ½ cebuli czerwonej
- 1 awokado
- 1 ząbek czosnku
- 100 g jogurtu greckiego DELISSE
- sól RUSTICA
- pieprz RUSTICA
Sposób przygotowania:
- Kaszę jaglaną dokładnie wypłukać i przelać wrzącą wodą. Ugotować w proporcji kaszy do wody 1:2. Odstawić do wystudzenia.
2. Do wystudzonej kaszy dodać ½ pęczka posiekanej kolendry, dodać skórkę i sok z ½ limonki, oraz 1 łyżkę oliwy. Przyprawić solą.
3. Fasolę i kukurydzę odsączyć z zalewy, wypłukać i wymieszać. Pomidory pokroić i pozbawić gniazd nasiennych. Cebulę pokroić w kostkę. Pomidora wymieszać z cebulą i ½ pęczka posiekanej kolendry. Dodać 1 łyżkę oliwy, przyprawić solą i pieprzem.
4. Awokado pozbawić pestki, obrać ze skórki, ugnieść za pomocą widelca, dodać rozdrobniony czosnek i sok z ½ limonki, przyprawić solą i pieprzem. Wszystkie składniki ułożyć w misce.
5. Na wierzchu ułożyć jogurt grecki. Udekorować plasterkami limonki oraz listkami kolendry.