Składniki:
- 6 udek z kurczaka
- bulion drobiowy RUSTICA
- 250 g bezglutenowego gnocchi CHAQUE JOUR SANS GLUTEN
- 1 łyżka oliwy z oliwek RUSTICA
- 2 łyżki masła
- 1 cytryna
- sól RUSTICA
- pieprz RUSTICA
- świeży tymianek
- ser grana padano LES CROISES
Sposób przygotowania:
- Udka przyprawić solą i pieprzem.
- Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i jedną łyżkę masła.
- Na rozgrzaną patelnię ułożyć mięso skórą do dołu. Smażyć 5 minut, a następnie obrócić i smażyć kolejne 5 minut. Znowu obrócić mięso, na patelnię dodać plasterki cytryny i smażyć kolejne 5 minut. Po tym czasie obrócić mięso, tak żeby skóra była widoczna.
- Zalać 1/2 litra bulionu drobiowego, dodać kilka gałązek rozmarynu i gotować około 3 minuty.
- Po tym czasie dodać gnocchi i gotować kolejne 3-4 minuty.
- Następnie wycisnąć sok z połowy cytryny, dodać pozostałą łyżkę masła i delikatnie wymieszać.
- Zawartość patelni przełożyć do żaroodpornego naczynia, układając kawałki mięsa skórą do góry i zapiec w piekarniku w temperaturze 200 stopni, tak, żeby skórka stała się chrupiąca.
- Wyjąć z piekarnika. Posypać tartym serem i podawać.