Składniki:
- 1 op. (50 g) szynki włoskiej długodojrzewającej w plastrach SAINT-AZAY
- ½ op. (ok. 50 g) sera pleśniowego (np. Roquefort) LES CROISES
- 4 garście mieszanki sałat NOTRE JARDIN
- 1 gruszka
- garść łuskanych orzechów włoskich TABLIER BLANC
- 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia BIO VILLAGE
- 1 cytryna
- 1 łyżka miodu wielokwiatowego NID D’ABEILLE (lub do smaku)
- sól (do smaku)
Sposób przygotowania:
- Obraną i wydrążoną z gniazda nasiennego gruszkę pokroić w dużą kostkę – skropić sokiem z ½ cytryny. Szynkę podzielić na szerokie paski.
- Na półmisku rozłożyć sałatę, kawałki szynki, gruszki, oraz niewielkie kawałeczki sera pleśniowego. Posypać orzechami włoskimi.
- Przygotować dressing: wlać do słoiczka oliwę, sok z ½ cytryny, miód i szczyptę soli (do smaku)– wymieszać energicznie, aby składniki połączyły się, tworząc emulsję. Bezpośrednio przed podaniem skropić sałatę dressingiem.