Składniki:
Składniki na zupę:
- 700 g cukinii
- 200 g mrożonego groszku
- 3 młode ziemniaki
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek RUSTICA
- 1 łyżka masła LES CROISES
- garść świeżej mięty
- 2 łyżki soku z limonki
- 1 1/4 litra bulionu warzywnego
- sól i pieprz do smaku
- ok 50 ml śmietanki 30%
- 2 opakowania ciasta francuskiego bezglutenowego WM
- 120 g sera gorgonzola WM
- 50 g tartego sera Grano Padana WM
- 2 garści sezamu białego
- 1 jajko POLSKA KURKA
- 1 łyżka mleka
Sposób przygotowania:
Paluchy z serem:
- 10 minut przed przygotowaniem paluchów, wyjąć ciasto francuskie z lodówki.
- Rozwinąć ciasto. Na całej powierzchni ciasta rozłożyć drobno pokrojony ser gorgonzola, oraz taty ser Grano Padana. Przykryć drugim ciastem francuskim i delikatnie docisnąć, szczególnie boki ciasta.
- Ciasto pokroić na ok 1,5 cm paski, wzdłuż krótszego boku. Każdy pasek zwinąć własnej osi i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Paluchy posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać sezamem.
- Piec około 14 minut w temperaturze 200 stopni.
Zupa:
- Przygotować warzywa. Cukinię pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w kostkę a czosnek w plasterki.
- W garnku z grubym dnem rozgrzać 1 łyżkę oliwy i 1 łyżkę masła. Dodać cebulę i podsmażać na średnim ogniu około 5 minut, następnie dodać czosnek i smażyć około 1 minuty. Dodać łyżkę oliwy, ziemniaki i cukinię i smażyć około 3-4 minut, aż warzywa się zarumienią. Następnie zalać bulionem, zagotować i gotować pod przykryciem na małym ogniu około 10 minut. Dodać groszek, zagotować i gotować jeszcze około 3 minut. Zdjąć z ognia. Za pomocą blendera ręcznego zmiksować zupę na gęsty krem. Pod koniec blendowania dodać listki mięty i rozdrobnić. Doprawić sokiem z limonki, solą i pieprzem. Na koniec wmieszać śmietanę.
- Podawać z paluchami serowymi.