Składniki:
- 3 pojedyncze piersi z kurczaka
- 1 jajko POLSKA KURKA
- 1 łyżka mąki
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego RUSTICA
- 1/4 łyżeczki ziół prowansalskich RUSTICA
- ok 50 g tartego sera Grana Padano LES CROISES
- 1/2 szklanki bułki tartej
- sól
- pieprz
- olej rzepakowy RUSTICA
- 2 łyżki oliwy z oliwek KWINTESENCJA SMAKU
- 3 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów NOTRE JARDIN
- 1/4 łyżeczki ziół prowansalskich RUSTICA
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego TEVA
- sól
- pieprz
- 1 opakowanie mozzarelli LES CROISES
- 2 garści tartego sera Grana Padano LES CROISES
- świeża bazylia
- makaron spaghetti TURINI
Sposób przygotowania:
- Czosnek pokroić w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać oliwę wrzucić czosnek i podsmażać około 1 minuty, dodać pomidory w puszcze i przyprawy. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować ok. 10 minut pod przykryciem, aż pomidory się rozpadną tworząc gęsty sos.
- Filety przekroić wzdłuż, tworząc cienkie płaty. Rozbić je tłuczkiem do mięsa, przyprawić solą i pieprzem. Odstawić na kilka minut. Jajko wymieszać z mąką. Bułkę tartą wymieszać z serem, czosnkiem granulowanym i ziołami prowansalskimi.
- Filety maczać najpierw w jajku z mąką, następnie w bułce tartej z dodatkami. Filety usmażyć na rozgrzanym oleju. Usmażone filety odłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdy kawałek mięsa przykryć mozzarellą i tartym serem Grana Padano. Zapiekać w temperaturze 180 stopni przez około2-3 minuty, aż ser zacznie się rozpuszczać.
- Podawać z sosem pomidorowym, świeżą bazylią i makaronem.